
Imádod a grill ételeket, de nem tudod, hogy fogj hozzá otthon? Olvasd el kisokosunkat és te is profi leszel
Mivel grillezzünk?
Faszenes grill
Ez tekinthető a klasszikus grillnek, ahol a faszénnek köszönhetően megkapják az ételek a jellegzetes füstös ízüket. A legolcsóbb változatok is ezek között vannak, persze, határ a csillagos ég az árakban. Ha lecsukható tetejűt választunk, akkor gyorsan megfő az étel anélkül, hogy odaégne.
Gázgrill
Itt nem kell bajlódni a tűzrakással, rögtön neki lehet állni a sütésnek, folyamatosan egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk az ételnek. Viszont a tipikus füstös íz lehet, hogy hiányozni fog – de eltakarítandó hamu sem képződik. További előny, hogy például a szomszédokat, erkélyen felettünk lakókat nem fogja zavarni a füst.
Elektromos grill
Az asztali grillek kisebb helyen elférnek, gyorsan beindítható rajtuk a sütés és szabadon szabályozható a hőmérséklet. Akár rossz időben a házban is sütögethetünk.
Grillkandalló
Ha rendszeresen grillezünk és van kertünk, akkor a téglából vagy betonkőből álló kerti grillkandalló lehet a megfelelő, ami a kertünk dísze is lehet. Hátránya, hogy a sütés előtt legalább egy órával be kell gyújtani, ételkészítés után pedig hamuzni, takarítani szükséges.
Fontos: A készülék mindig stabilan, vízszintesen álljon, a közelében ne legyen gyúlékony anyag. A balesetek megelőzése érdekében készítsünk a közelébe sütéskor egy vödör vizet

A begyújtás
A begyújtáshoz szükséges faszenet, begyújtó kockát, illetve folyadék Üzleteinkben is megtalálható.
A begyújtáshoz nagy segítséget nyújt a begyújtó kémény, amivel a kémények működési elvét kihasználva könnyen lángra lobbantható a faszén vagy a brikett és nem kell attól tartani, hogy megégetjük magunkat.
Sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor kezdjünk el sütni, ha már csak parázslik és nem lángol. Ekkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja.
Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.

Ételek előkészítése
Grillezni sok mindet lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig.
A legnagyobb figyelmet természetesen, a húsok érdemelnek, ezeket mindig érdemes sütés előtt pácban érlelni.
Pácolni úgy lehet legegyszerűbben, ha olívaolajban (ne extra szűz legyen) ízlés szerinti fűszereket elkeverünk és ebben állni hagyjuk a húsokat 2-6 órán át. A halaknak elegendő egy, a zöldségeknek fél óra. A pác összetevői maximum négyféle fűszerből álljanak, hogy a hús íze érvényesülhessen, a sót mindenképpen hagyjuk ki, mert az leköti a vizet és kiszárítja a húst.
Páctippek a különböző húsokhoz
Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió
Természetesen Üzleteinkben pác fűszerkeverékek is, illetve pácolt húsok is kaphatók.
Praktikus tanácsok
- Csak olyan tálban pácoljunk, aminek az anyaga nem lép reakcióba a hússal és a páccal, tehát ne legyen műanyag, de a rozsdamentes acél vagy az üveg ideális.
- Friss húsból sokkal finomabb lesz a grillezett étel, mint fagyasztottból.
- Kicsit zsírosabb húsok alkalmasak a grillezésre, a sovány hús kiszárad, rágós lesz. Ha mégis ilyet készítünk, csavarjuk körbe szalonnával.
- A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1-1,5 centiméteres vastagság.
- Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
- Ha fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe.
- Sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből a húsokat és szobahőmérsékletűn tegyük a rácsra, így szaftosabbak maradnak.
- Készítsünk minden sütnivalót és eszközt a grill közelébe.
- A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz.

Sütés
- Nem kell folyamatosan forgatni a hússzeleteket, elég egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik.
- Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta.
- Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús átsült-e.
- Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.
- A vörös húsokat mindenképpen pihentessük alufóliába burkolva a sütést követően, hogy a húsnedvek megfelelően eloszoljanak.
- A zöldségeknek elég az alacsonyabb hőfok és rövidebb idő, így gyengébb parázson, a felső grillrácson süssük. Ha túlsütjük, keserű ízük lehet. Akkor jók, ha a grillcsíkok már látszódnak rajtuk.
- Grillezésre alkalmas zöldségek: gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. A hagymát héjastól tegyük a nyársra és csak falatozás előtt tisztítsuk meg.
- Próbáljuk ki a különböző gyümölcsöket is grillezve: az alma, körte, barack, banán grillen sütve majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal esetleg mézzel tálalva, csokiba mártva nagyszerű desszert lehet.
- Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.
- A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.
JÓ GRILLEZÉST KÍVÁNUNK!
forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/